Adio domenii.ro pe „viață”

Astazi, am primit un email de la ROTLD în care eram înștiianțat că din martie 2018 se va trece la un sistem de mentenanță anual al domeniilor .ro. Ce înseamnă acest lucru? Păi nu vor mai fi înregistrate domenii pe 20 de ani.

Acest lucru a fost efectuat pentru a alinia serviciile la normele europene.  Până în prezent sunt 942285 domenii.ro înregistrate la ROTLD dar nu toate mai sunt și active. Multe firme și-au facut site iar când acestea au dat faliment, domeniile au rămas agățate. Sunt curios câte domenii se vor șterge după ce întră în vigoare „pieptănarea” domeniilor.

Ce se va întâmpla cu domeniile înregistrate deja?

Mai jos am pus un extract din comunicatul celor de la ROTLD.

Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

  • domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.
  • se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existatniciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.
  • dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte doua luni și păstrarea zilei calendaristice.

Dacă doriți să vă calculați când vă expiră domeniul, aveți un simulator aici

Cât va ajunge pe an un domeniu.ro?

Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii „ .ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani.

Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD).

Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul piețeieuropene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

Principalele considerente

  • Alinierea la practica europeană – așa cum am scris și mai sus trebuie să ne aliniem și noi la practicile europene.
  • Asigurarea dimensionării infrastucturii IT – practic dacă tu gestionezi o sumedenie de domenii dar numai 70% sunt active, aloci resurse inutil. Trebuia făcut un „purge” în sistem de mult. Numai tatăl meu are câteva domenii .ro care nu le mai folosește de ceva timp.
  • Faptul că în fiecare an firma va avea o înfuzie de capital, va duce la îmbunătățirea securității dar și upgradarea sistemelor IT.
  • Domeniile blocate vor putea fi refolosite de altcineva.

Voi ce rărere aveți? Este această decizie bună? Rea? Pe voi vă afectează această schimbare?

Foto: pixabay.com

Mai multe detalii găsiți pe site-ul ROTLD

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.