Sursa: Creatorul conținutului

Când eram în școala generală, profesoara de română ne punea adesea să ne documentăm, apoi să introducem citate în referatele pe care le aveam de făcut acasă. Și cum făceam acest lucru? Citatul se punea între ghilimele și la sfârșit indicai persoana citată. Frumos, nu?

Păi, dragii mei, cum se poate să uităm acest lucru important când cităm pe cineva, online sau în mass-media? Sau dacă e online nu se pune, nu trebuie citat. Trebuie doar să spui că Cineva a scris online… sau Puteți viziona pe youtube un tip ce sare într-un cactus gigant…

Nu prea este corect. Cineva a muncit pentru acel articol și pentru acel video uplodat pe youtube sau vine (RIP) sau facebook, de aceea sursa trebuie sa conțină datele celui ce a creat acel conținut.

Spun aceste lucruri, pentru că ieri căutam o rețetă bună pentru o friptură și am găsit pe un site un articol cu friptură de miel numai că formatul nu era unul prea strălucit. Așa că am căutat câteva fraze și surpriză, am dat de rețeta originală pe Lauraadamache.ro.

lauraadamache

Acum nu știu dacă ea a aprobat ca rețeta ei să fie copiată grosolan pe site-ul de la realitatea.net, nici nu le pun link, dar e urât. Să nu mai menționez că fotografia de la articol e copiată de pe un alt site culinar.

pfffff

Acest lucru e des întâlnit în online, dar nu mi-e rușine nici cu televiziunile. De aceea vă rog să respectați câteva reguli:

  1. Când iei un citat de la un blogger sau de pe un site se va formata citatul corespunzător apoi vei scrie și sursa sub forma: Numele persoanei care a scris acel articol și se va pune și un link către articol;
  2. Când găsești o fotografie cool pe net e bine să îți ceri voie să o postezi pe blogul tău, sau dacă e pe un site de poze free să pui link către user;
  3. Dacă ai un vlog și introduci un alt clip, sursa nu este youtube.com ci este youtube.com/USER. Același sfat este și pentru facebook.com/USER, twitter.com/USER etc.

Și dacă vă înterbați cum mi-a ieșit friptura, nota prietenilor mei a fost un zece cu felicitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.