Plătesc eu o cafea la FIKA

Trebuie sa încep aceast articol cu o povestioară. Acum ceva ani am fost în Sicilia și am stat câteva luni bune. După aproximativ 2 luni am lucrat puțin la o firmă ca tehnician centrale termice. Povestioara nu este despre ce am lucrat acolo ci ce am învățat cât am fost în preajma celor de acolo.

Italienii sunt matinali, la ora 7 trebuia sa fim prezenți la muncă așa că la 6 m-am trezit frumușel pâș pâș la 7 fără 10 eram la muncă… crezând că și colegii mei vor fi prezenți. Surpriză… după 10 minute de așteptat în fața depozitului i-am văzut venit fericiți în gloată. După câteva zile m-au întrebat colegii de ce nu vin și eu dimineață la cafea și vin direct la muncă? Pffff…

ppp-12

A doua zi m-am prezentat strategic la cafeneaua din colțul străzii. Am fumat o țigara afară și între timp au ajuns și colegii mei. Am stins țigara și am intrat în cafenea și am comandat un espresso. Am socializat puțin cu colegii cât am băut cafeaua ne-am mai intalnit cu ceva vecini pe acolo apoi am dat să plătim. Când să pun banii pe masă unul dintre cei din grup a spus “Ho pagato io per voi” (am plătit eu pentru voi). Debusolat am plecat la muncă… Să nu mai lungesc povestea… după câteva zile eu tot nu reușeam să-mi plătesc cafeaua pentru că tot timpul era altcineva să plătească.

Am întrebat și eu de ce tot timpul plătește altcineva? El spunea că așa sunt obișnuiți. Iar prin acest obicei socializează și stau “legați” unii de alții.  În scurt timp am împărțit o cafea cu preotul cu primarul cu viceprimarul și am cunoscut și eu oamenii din împrejurimi. Într-un final am reușit să plătesc și eu cafeaua pentru colegii mei dar și pentru câțiva oameni necunoscuți mie, din cafenea.

Pentru italieni cafeaua de dimineață reprezinta o sursă de conexiune cu prietenii, vecinii, familia, dar și cu străinii. Pe această notă și folosind aceeași idee niște oameni faini au decis să deschidă o cafenea aici în Iași în stil suedez, FIKA.

14232410_746288048845933_8090251082950600079_n

Am descoperit această cafenea grație colegilor din Kooperativa Iași. Strânși în cafenea pe o vreme răutăcioasă de toamnă am savurat o cafea foarte bună. Prima gură de cafea mi-a stârnit un flash-back la povestioara de mai sus și la trăirile din acea vreme. Cât timp mă prosteam eu acolo cu cafeaua Andrei, The Man in the house, ne-a povestit ce face o cafea să fie cea mai bună cafea. Tot ce am reținut este că dacă nu pui pasiune nu-ți iese nimic.

Dacă vreți să aflați din ce țară își aduce Andrei cafeaua vă invit la cafenea. Este situată lângă Librăria Junimea în Piața Unirii. Cafeneaua Fika este deschisă de la ora 8 dimineața până la 10 seara, deși le-aș sugera să deschidă mai dimineață și să susțină și ei ideea de a bea o cafea bună înainte de a merge la muncă.

ppp-2

Aaaaaa… uitasem. Înainte să închei vreau să precizez că pentru cei ce doresc și ceva dulce au niște prăjiturele foarte bune și suc natural presat la rece (pentru cei ce nu știu presarea la rece se folosește la obținerea vinului, a cidrului etc reușind să scoată sucul din fruct fără a dezintegra pulpa – tech stuff childern). Și să revenim și la titlul articolului sper să ne întâlnim în cafenea, dragă cititorule și să socializăm puțin apoi să-ți plătesc și eu o cafea la FIKA.

Pentru că a fost și o întîlnire a bloggerilor din Kooperativa Iași vă prezint lista celor prezenți:

Alexandra Bohan, Alexandra Ignat, Alexandru Taradaciuc, Anda Elena Pintilie, Andreea CrețuAndreea Ignat, Bogdan Mihai Alupoaie, Constantin Ciobanu, Constantin Ciortan, Diana Elena Lupu,Dragos Bârgăoanu, Durbaca Ionut Lucian, Florina Gabriela Pascariu, Gabriela Elena Mereuță, Ioana Stoian, Ionuț Teoderașcu, Marian Matei , Mariana Doroșenco, Paul Pădurariu, Simona Patraș  Victor Cojocaru.

Foto: Paul Pădurariu

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.