De ce avem atât de multe accidente rutiere în Iași?

Anul acesta, din păcate, am avut foarte multe accidente, undele dintre ele fatale, în Iași.

Pe grupul de facebook „Ești din Iași dacă…” am văzut imagini și filme cu accidente rutiere care îți taie răsuflarea.  Mașini în flăcări, oameni spulberați pe trecerile de pietoni, șoferi ce goneau cu viteze amețitoare prin oraș. Pare o descriere a unui film horror dar se petrece în Iași.

Totuși care e numitorul comun al acestor accidente?

Răspunsul este unul cât se poate de simplu: Piesa dintre volan și scaun – șoferul!

Foarte mulți oameni se grăbesc, culoarea roșie a semaforului e doar pentru fraieri iar semnalizarea în momentul schimbării sensului de mers a devenit o poveste frumoasă.

Nu de multe ori am văzut ură în trafic… și nu înjurăturile clasice ci oameni care au ieșit cu răngi, ciomege, pulane și chiar pistoale. De ce dracu suntem așa de sălbatici? Până să am mașină, rîdeam copios la Road rage-uri pe youtube consolându-mă că noi nu facem așa ceva. Oooo ce m-am înșelat.

Care sunt motivele pentru care în ultima vreme avem din ce în ce mai multe accidente rutiere în Iași?

I – Pe primul loc ar fi consumul de alcool.  Până acum 18 din 100 de accidente se petrec din cauza consumului de alcool iar până în prezent în acest an peste 1900 de oameni și-au pierdut viața.

II – Pe locul doi ar fi teribilismul. Foarte mulți șoferi neexperimentați dar plini de sine vor să-și etaleze mașinile puternice. Nu văd de ce ai merge cu 150km/h prin oraș. E pur și simplu inconștiență.

III – Pe locul trei ar fi lipsa constantă a polițiștilor pe șoselele din Iași. Acum nu spun că ar trebui să punem câte o mașină pe fiecare arteră principală deși asta ar ajuta… dar înainte vedeam patrule mai des prin oraș. Ce s-a întâmplat? Nu se mai alocă buget pentru benzină? Trebuie să mai angajăm polițiști la rutieră?

IV – Pe locul patru ar fi lipsa de infrastructură. Fie că e vorba de pasarelele pietonale de la iesirea din Păcurari sau de drumuri proaste și întortochiate, orașul chiar are nevoie de un make-up al șoselelor.

Toată lumea greșește… dar trebuie să începem să îndreptăm lucrurile!

Avem nevoie de parcări pentru a nu mai lăsa mașinile pe unde apucăm.  Sunt unii care parcheaza pe treceri de pietoni, în curbă, pe spații verzi, pe trotuare… iar acest lucru îngreunează  foarte mult circulația autovehiculelor în siguranță. S-a dat startul ridicărilor auto, perfect! Ar trebui să se dea în lucru și câteva parcări. No?

Într-un articol precedent am scris că vreau să-mi cumpăr stație auto pentru a putea comunica cu „colegii” din trafic și de ce nu… pentru a primi avertismente când polițiștii stau la pândă. Asta nu înseamnă că trebuie să gonești ca un dobitoc pe străzi.

Dacă stau să mă gândesc, ar fi mai bună o cameră de bord și ochii beliți la drum decât o stație care să te distragă de la drum și care să-ți confere o falsă încredere.

Vă îndemn să circulați cu prudență și lăsați viteza pentru circuitele de mașini. Cu toții dorim să ajungem la familiile noastre întregi și nevătămați. Nu uitați de centură și aveți grijă la bicicliști și motocicliști.

Voi ce părere aveți? De ce credeți că avem atât de multe accidente în oraș?

 

Foto: Pixabay.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.