Cum înmatriculezi o mașină în Iași

De curând a trebuit să-mi înmatriculez mașina. Am crezut că am de semnat niște foi și scap. Dar uite că nu e chiar așa. În cele ce urmează vă voi face o mică incursiune în lumea înmatriculărilor auto. Pentru clarificări, mașina era deja înmatriculată în Iași, trebuia să se faca schimbarea de proprietar. Înainte de a începe demersul la primărie vă recomand să vă faceți programare la RAR în vederea identificării.

Prima zi – Faci contractul de vânzare/cumpărare (mai multe copii – vei avea nevoie la primărie și la poliție și terbuie să vă rămână și vouă câte o copie) apoi mergi împreună cu proprietarul la primărie. Acolo aveți de completat 2 formulare primul formular este de impunere de impozit și celalalt formular e de luare în proprietate (ceva de genul ăsta). După ce completați aceste formulare vă așezați la rând. Trebuie să vă înarmați cu multă răbdare pentru că drumul până la ghișeu e anevoios, presărat cu mulți indivizi care nu știu sau nu au toate actele necesare și încep să se exteriorizeze pe acolo (în unele cazuri pe bună dreptate – doamnele de acolo sunt puțin cam acre și vorbesc cu tine de parcă ești dus cu pluta).

Dacă mai aveți timp puteți să treceți și pe la ANAF să cereți adeverința prin care atestă ca taxa a fost plătită și nerecuperată.

Să recapitulam puțin ce acte ai nevoie pentru primărie:

  • Contract de vânzare/cumpărare (mai multe copii)
  • Copie după actele voastre de identitate (vânzător și cumpărător)
  • Copie după actul de moștenire și dezbaterea moștenirii (dacă este cazul)
  • Copie după cartea de identitate a autovehiculului
  • Cererea de eliberare certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice
  • Declaratia de impunere pentru stabilirea impozitului asupra mijloacelor de transport detinute de persoanele fizice (nu mai rețin exact numele formularului)
  • Fisa de inmatriculare
  • TAXA la CEC pentru înmatriculare (37 RON)
  • TAXA la Primarie pentru înmatriculare (60 RON)

Aceste fișe și formulare le găsiți online pe site-ul primăriei Iași sau dacă nu doriți să vă complicați puteți merge peste drum de primărie la xerox-ul de acolo și cu 40 lei vă completeaza ei toate formularele inclusiv formularele necesare la poliție.

Pentru a putea vinde mașina proprietarul trebuie să achite impozitul (nu trebuie să aibă datorii la primărie). Proprietarul TREBUIE să fie prezent la primărie, altfel nu vă bagă în seamă. Dacă sunt mai mulți proprietari (moștenire) toți moștenitorii trebuie să fie prezenți pentru a putea semna actele.

Programarea la RAR – Programarea se face la linkul afișat mai sus. Trebuie să completați cu grija toate datele altfel vă va respinge la RAR: La programare trebuie să vă prezentați cu cca 15 minute înainte. Acolo portarul vă va da o cerere pe care o înmânați inginerului când vă va veni rândul. Vă sfătuiesc să aveți la voi multă apă pentru că e posibil să aveți norocul meu și să stați 3 ore la rând. Mașina trebuie să fie curată altfel băieții de acolo strâmbă din nas.

După ce vă face indentificarea vă va da un certificat de autenticitate – valabil 60 de zile.

La poliție –  Această parte merge mult mai ușor. Dacă mașina este înmatriculată în Iași nu va mai trebui să scoateți plăcuțele de înmatriculare. În această perioadă sunt foarte multe radieri pentru că a început programul RABLA.

Teoretic aceștia sunt pașii pentru a schimba proprietarul unei mașini (cel puțin în cazul meu). Vă urez multă baftă și să aveți multă răbdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.