Aia cu mâncatul în oraș

La o bere cu prietenii, ne-am apucat să vorbim despre mâncatul în oraș și restaurantele cu stele Michelin din România. După ce ne-am dumerit noi ce înseamnă un restaurant cu stele și restaurante incluse în ghidul Michelin, am făcut o revizie a restaurantelor și a barurilor din Iași ce oferă ceva potol de calitate.

Pfff cu stupoare am realizat că în afară de Oscar unde mâncarea e bunișoară, chiar decentă, nu prea sunt restaurante în care să mănânci bine la un preț decent. Și când spun decent, mă refer la un meniu până în 60-70 ron. Că de, vrei să ieși cu prietenii la o bere și să mănânci ceva bun, nu să faci credit în bancă pentru o friptură de bizon, sau nu știu ce burger în foiță de aur.

Chiar nu sunt restaurante bune în Iași?

Sunt… sunt restaurante decente în Iași. Dar toate au câte un defect. Dacă mâncarea este bună, servirea este proastă. Dacă mâncarea și servirea este bună atunci găsești mizerie la baie (și aici arunc un wink către Oscar).

Șeful meu este din Spania. De fiecare dată când ies cu el să luăm prânzul, îmi explică de ce restaurantele din Iași sunt nasoale. Exemplu: Ajungem într-un local. Ne așezăm și după 5 minute vine și chelnerul să ne întrebe de sănătate. După alte 4 minute ne aduc băuturile. După alte 15-20 minute ne aduce o parte din comandă, că de, ciorba o încălzește ușor dar costițele au de stat puțin la cuptor. Și uite așa pierdem 40-45 minute. Mult, nu? Mai ales, când ești în pauza de masă, la serviciu.

Ca să înțelegeți frustarea șefului, noi comandăm mai tot timpul meniul business pentru a aduce mâncarea mai repede. sau cel puțin așa ar trebui, nu? NOP. Și tot timpul îmi spune, Păi la mine acasă, în 15 minute ai comandat și ai terminat de mâncat și mănânci bine. Ce să vedeți, chiar are dreptate. Mâncarea este bună, servirea este promptă și oamenii sunt disciplinați/educați. În ce sens? Păi dacă sunt doi oameni care doresc să ocupe o masă, nu ocupă o masă mare de 4 persoane. Ori este îndrumat de către chelner la o masă de 2 locuri ori așteaptă frumos pe hol să se elibereze o masă, dar asta e altă poveste.

Chiar sunt curios de ce la noi nu se poate? De ce când merg la Mama și dau 30 lei pe un meniu, nu pot mânca ceva de decent și de fiecare dată trebuie să condimentez cu  pastile de stomac. De ce trebuie să ne facem de râs față de străinii care vin în zona asta mai industrială a Iașului și sunt nevoiți să îndure mâncarea proastă.

De ce de fiecare dată trebuie să îmi fac o cruce mare înainte și după ce manânc? De ce tot timpul trebuie să fiu atent să nu mă muște pifteluța din farfurie? De ce, de ce, de ce?

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.